VANHA KAUPPIASTALO

By Jaana K - 1.21

Valokuvaus on aina mielenkiintoista, mutta välillä valokuvaus vie minut kyllä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Yksi näistä paikoista oli Enonkoskella sijaitseva vanha kauppiastalo johon pääsin tutustumaan kuvauspaikkoja etsiessäni.
Vanha kauppiastalo vaihtoi omistajaa viime vuoden puolella kun sen osti viereisessä talossa kukka- ja sekatavarapuoti Kodinhelmeä pyörittävät yrittäjät Airi ja Pasi Männynsalo. Bongasin talon Facebookista ystäväni kautta ja otin heti yhteyttä Airiin mielessä mahtavia tunnelmallisia kuvauksia joita talossa voisi järjestää. 

Kuokkasen kauppiastalo on rakennettu 1900-luvun alussa keskelle Enonkosken kirkonkylää ja talossa on toiminut mm. kauppa ja pankki. Taloa on kunnostettu osin 1970-luvulla, mutta talo henkii kuitenkin vahvasti vanhaa jugend -tyyliä. Talosta uskomattoman tekee juuri sen tunnelma. Kun kiertelimme taloa tuntui kuin aika olisi pysähtynyt. Huonekalut ovat paikoillaan, vaatteet kaapeissaan ja kynttilät jaloissaan vaikka talossa ei ole asuttu aikoihin.


Talo kätki sisälleen uskomattoman paljon aarteita, todella antiikkia. Vanhoja rautasänkyjä, puukaappeja, rullaluistimia, ompelukoneita ja kameroita 1900 -luvun alusta. Mahtavinta tässä aarteiden ihastelemisessa oli tieto siitä, että kaikki tämä irtaimisto on tulossa myyntiin tämän vuoden aikana. Talo tulee toimimaan Eläköön Enonkoski ry:n majapaikkana ja yhdistys toivookin, että tällä myyntitapahtumalla saadaan kasaan killinkejä joilla taloa voi kunnostaa ja vaalia tätä kulttuuriperintöä sekä järjestää toimintaa kaupppiastalolle.

Minun suunnitelmissani on järjestää tiloissa ja pihalla minikuvauspäiviä tulevana kesänä, tavoitteena tottakai että kuvattavat pääsevät kuvissa 1900 -luvun alun tunnelmaan. Nyt odotellaan luonnon heräämistä ja sitä että taloon saadaan elämää. Yhdistyksen ja talon tapahtumia voi seurata Eläköön Enonkoski ry:n Facebook sivuilta . Sieltä voitte myös bongata sen päivän kun nuo aarteet voi käydä ostamassa omaan kotiin. Savonlinnan seudulle matkailevat, älkää ohittako Enonkoskea! Koski ja elämä sen ympärillä on pakko kokea kesällä.

  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia