MUNKIT

By Jaana K - 23.54


Täällä virittäydytään jo vapputunnelmiin ihan urakalla. Ensimmäinen erä munkkeja paistettiin sunnuntaina ja niitä onkin sitten tullut kerrytettyä vyötärölle joka päivä. Olen liian perso munkeille. Jos voisin ilman terveyshaittoja syödä munkkeja niin paljon kuin haluaisin niin söisin niitä varmasti joka päivä. Päihittää pullat ja kakut ihan 10-0. Onneksi nämä herkut kuuluu kuitenkin vain vappuun.

Teen munkit aina ihan peruspullataikinasta ja paistan Sunnuntai munkinpaistorasvassa. Se on se ainoa oikea rasva munkkien paistoon. Sen on kai huomanneet muutkin kun tuntuu, että vappuviikolla se onkin jo loppu kaikista kaupoista. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä. Niin siis kannattaa paistaa munkkeja jo viikko ennen varsinaista juhlaa, ihan vaan, ettei pääse rasvat loppumaan.

Vappuna ei ole isoja juhlia luvassa. Aattona painetaan vielä töitä ja sunnuntaina sitten herkutellaan oman perheen kesken. Meille ei ole vielä kunnon vappuperinteitä ehtinyt kehittyä, mutta piknik tai brunssi olisi myös mukava mahduttaa sunnuntain ohjelmaan.

Loppuun vielä pikainen ohje herkullisiin munkkeihin

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 rkl kardemummaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
n. 15 dl vehnäjauhoja
70 g sulaa voita

2 pkt Sunnuntai munkinpaistorasvaa
sokeria

Valmista taikina sekoittamalla lämpimään maitoon mausteet ja liottamalla hiiva. Lisää kananmuna ja sekoita. Lisää jauhoja pikkuhiljaa voimakkaasti vaivaten ja lisää viimeisenä rasva. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pieniä pullia, tee pullien keskelle reikä ja venytä sitä hieman. Reikä saa olla n. 4cm halkaisijalta ennen kohotusta. Kohota munkkeja sen aikaa kun sulatat ja kuumennat rasvan isossa kattilassa. Muista paloturvallisuus! Sammuta liesituuletin, varaa viereen kattilan kansi ja sammutuspeite. Kuumenna rasva keskilämmöllä ja kokeile välillä pienellä taikinapalalla. Rasva on tarpeeksi kuumaa kun taikina nousee heti pintaan ja paistuu ruskeaksi noin minuutissa. Paista munkit rasvassa, valuta hetki talouspaperin päällä ja pyörittele sokerissa.

  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia